PMU Removal, oftewel het verwijderen van permanente make-up, is een steeds vaker voorkomend onderwerp voor zowel consumenten als pigmentisten. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van PMU Removal en delen we alle informatie die je moet weten. Ecuri Cosmetics, een toonaangevend bedrijf met 25 jaar ervaring in PMU Removal, deelt graag haar expertise met jou. In de onderstaande animatie video wordt de Naald en Laser removal techniek uitgelegd:

Laser en Naald PMU video

 1. Hoe het pigment wordt aangebracht in de huid ter hoogte van de bovenste kant van de lederhuid oftewel dermis.
 2. Het encapsuleren van het pigment na 24 uur.
 3. Hoe het pigment wordt kapot gemaakt met een laser en wordt weggevoerd via het lymfestelsel.
 4. Hoe het pigment wordt kapot gemaakt en via de huid wordt weggevoerd.

Wat is PMU laser Removal?

Één bekende manier van PMU verwijdering gebeurt door middel van een laser. Één van deze bekende lasers is de geavanceerde Nd Yag- laser. Met behulp van de geavanceerde Nd Yag-laser kunnen vrijwel alle problemen worden aangepakt en kan PMU zelfs voor 100% worden verwijderd. Hieronder een voorbeeld van voorkomende problemen die behandeld kunnen worden met deze techniek:

 • Tatoeages volledig verwijderen
 • Kleuraanpassingen maken (bijvoorbeeld het verwijderen van rood uit de wenkbrauwen)
 • Donker pigment lichter maken
 • Gedeeltelijke verwijdering uitvoeren (bijvoorbeeld het verminderen van te dikke wenkbrauwen of het inkorten ervan)
 • Aanpassingen maken aan te sterk gewelfde wenkbrauwen
 • Verwijderen van markeringsplekjes na bestralingen
 • Verwijderen van pigmentvlekjes
 • Behandeling van schimmelnagels

Hoe werkt PMU Laser Removal?

Met de ND-Yag laser kunnen kunstmatig ingebrachte pigmenten (zoals tattoos of permanente make-up) en natuurlijke melanine (ouderdomsvlekken) worden verwijderd. De laser schiet als het ware de pigmenten in hele kleine stukjes uit elkaar (fragmenteert ze) met behulp van laserlicht. Tijdens de behandeling wordt een aanzienlijk deel van het pigment direct afgestoten. Na de behandeling ontstaat er korstvorming, waarbij ook een deel van het pigment wordt afgestoten. Bovendien kan een deel van het pigment worden opgenomen door het lymfestelsel en zo het lichaam verlaten..

Eyeliner Laser Removal Video

In deze video wordt een klant behandeld op het gebied van de eyeliner met behulp van de laser verwijderingstechniek.

Wat is PMU Naald Removal?

Sommige pigmenten kunnen niet met een laser worden verwijderd. In dergelijke gevallen kan de naaldverwijderingstechniek worden toegepast om het pigment alsnog te verwijderen of lichter te maken. Deze methode omvat het voorzichtig verwijderen van de pigmentdeeltjes door middel van een naald. Er worden speciale technieken gebruikt door de deskundige technici om het pigment uit de huid te extraheren, waardoor de PMU geleidelijk vervaagt en verdwijnt. Naaldverwijdering is vooral effectief voor kleine correcties en het lichter maken van donkere of te grijze wenkbrauwen, evenals het verwijderen van groene, paarse of blauwe eyeliners en het corrigeren van de vorm van de lippigmentatie. Net als bij laserbehandeling wordt de naaldverwijderingsprocedure aangepast op basis van de specifieke kenmerken van de PMU en de behoeften van de cliënt.

Hoe werkt PMU naald Removal?

Met de naaldverwijderingstechniek (niet-laser verwijdering) wordt de inkapseling rond het pigment opgelost en blijft de huid iets langer open, zodat het lichaam de kans krijgt om het pigment gedeeltelijk af te voeren en op te nemen. Na de behandeling kan de huid rood en gezwollen zijn en heeft het enkele dagen nodig om te herstellen. Het volledige herstel van de huid duurt meestal ongeveer 4 tot 6 weken, dus het is belangrijk om deze periode aan te houden voordat u een eventuele volgende behandeling ondergaat.

Veel voorkomende problemen

Migration:

een fenomeen waarbij de pigmentdeeltjes zich na verloop van tijd kunnen verplaatsen. Dit kan leiden tot ongewenste verschuivingen en verspreiding van de pigmenten buiten het bedoelde gebied. Hieronder een voorbeeld van een klant die behandeld is voor migration:

Pigment dat snel vervaagt:

ondanks wat de naam suggereert, is het volkomen normaal dat permanente make-up na verloop van tijd vervaagt - daar zijn kleur opfris afspraken voor.

Verkeerde vormgeving of ontwerp:

een vrij veelvoorkomend probleem dat optreedt wanneer PMU-artiesten onvoldoende training hebben gehad in het aftekenen en vooraf tekenen, vooral als het gaat om wenkbrauwen. De belangrijkste manier om dit te voorkomen is je PMU te laten doen door een ervaren professional.

Ongewenste tinten:

vanwege de natuurlijke ondertonen van de huid zullen genezen PMU-resultaten altijd een combinatie zijn van de kleur van het pigment en de ondertonen van de klant, waardoor het niet ongebruikelijk is dat er ongewenste blauwe, grijze, oranje of roze tinten ontstaan. Om dit te minimaliseren is het wederom essentieel dat het wordt gedaan door een ervaren PMU professional.

Littekens:

als een artiest niet voldoende is opgeleid, kan onjuiste pigment applicatie of te diep in de huid gaan bij microblading en PMU leiden tot littekens. Om dit te minimaliseren is het wederom essentieel dat het wordt gedaan door een ervaren PMU professional.

FAQs

Hoeveel behandelingen zijn er nodig om het pigment compleet te verwijderen?
Het aantal behandelingen dat nodig is om permanente make-up (PMU) volledig te verwijderen, varieert van persoon tot persoon. Verschillende factoren spelen een rol, zoals het type PMU, de kleur, de diepte ervan en de reactie van de huid op de behandeling. Bij de meeste personen is in twee behandelingen de ongewenste kleur uit de huid verwijderd. Soms gaat het sneller en soms zijn er meer dan twee behandelingen nodig als er heel veel pigment moet worden verwijderd of als er een tattoo pigment is gebruikt.